Jak poprawić jakość wody z kranu?

Estimated read time 3 min read

Picie wody z kranu od zawsze było kwestią sporną i budziło wiele kontrowersji. Duża część społeczeństwa jest zrażona do tak zwanej „kranówki” uważając, że zawiera ona same, niebezpieczne związki i nie jest dokładnie oczyszczona. Wyniku wielu badań jasno wskazują, że przeszło 50% polaków nie ufa wodzie prosto z kranu, narzekając na jej zły smak, czy zapach. Grupą, która odczuwa największe problemy z wodą są mieszkańcy dużych miast. Polacy coraz częściej biorą sprawy i samodzielnie poddają ją oczyszczaniu. Coraz więcej osób zaopatruje się w filtr do wody na kran, który zatrzymuje szkodliwe substancje.

Niebezpieczeństwa związane z wodą kranową

Biorąc pod uwagę fakt, że woda docierająca do naszych domów musi przebyć bardzo długą drogę, możemy się domyślić, że zawiera w sobie szereg niebezpiecznych związków. Nie są to jednak jedyne zagrożenia. Woda płynąca z wodociągów przechodzi proces chlorowania, który znacząco wpływa na jej smak i zapach. Jest to zabieg, który zabija zarazki znajdujące się wodzie, jednak w tym samym momencie dostarcza do niej inne, szkodliwe związki. Najwięcej niebezpiecznych substancji przenika do wody z rur, które są wykonane najczęściej z materiału PCV, wśród nich znajduje się między innymi ołów. Jego działanie ma bardzo zły wpływ na organizm, zwiększając możliwość powstania komórek rakowych. Woda dopływająca do domu jest często bardzo twarda i przy regularnym spożywaniu może zaszkodzić organizmowi.

Jak poprawić jakość wody?

Wiele osób uważa, że przegotowując wodę usuną z niej szkodliwe związki. Nie jest to jednak prawdą, ponieważ zwiększenie temperatury nie zmienia składu chemicznego wody. Jednym ze sposobów na jej oczyszczenie jest filtrowanie. Nowoczesne filtry i jonizatory potrafią zniszczyć prawie 100% niebezpiecznych substancji znajdujących się wodzie, a także zmienić jej pH i zredukować twardość. Na rynku można znaleźć urządzenia, które wykorzystują technologie odwróconej osmozy, która potrafi oczyścić wodę na poziomie pojedynczych jonów. Bardziej zaawansowane urządzenia, takie jak filtr wody pitnej Magic Water wykorzystują ultrafiltracje, która posiada aż 5 etapów oczyszczania, nadając wodzie właściwy współczynnik ORP, poprawiając jej smak, zmiękczając i co najważniejsze – strukturyzując. Wykorzystanie filtrów jest aktualnie najlepszym sposobem na oczyszczenie wody. Kompaktowy jonizator, bądź filtr powinien mieć swoje miejsce w każdej kuchni.

You May Also Like

More From Author

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Wiktorr

    Filtry na kranie lub dzbanki filtrujące wodę, które można kupić np w rosmanie. my w domu mamy dzbanek,ale moje gopodarstwo składa się tylko z dwóch osob. przy dużej rodzinie jeden dzbanek to za mało., wtedy nie jest to dobry wybór, produkuje się mnóstwo filtrów, które do końca nie wiem jak sa utylizowane. Dla wieloosobowej rodziny lepiej filtrna kran, albo dystrybutor przyłączany do sieci wodociągowej (sa takie kompaktowe modele o kuchni)

+ Leave a Comment